Online megosztások

2010. július 2. Hozzászólás Go to comments

A csoportmukát, tanulást elősegítő megoldások közé tartozik, ha munkáinkat egy közös felületen megosztjuk: így a csoport tagjai is hozzáférnek, a kívülállók pedig bemutatás előtt is véleményezhetik.

A fentebb említett célra kiválóan megfelel a Slideshare nevű internetes dokumentumkezelő. A Slideshare-t regisztráció után azonnal használhatjuk is: a támogatott formátumú (bemutatónál: pdf, ppt, pps, pptx, ppsx, pot, potx, odp (OpenOffice);key, zip, (AppleKeynote). Dokumentumnál: pdf, doc, docx, rtf, xls (MSOffice); odt, ods (OpenOffice); Apple iWork oldalak)  munkáinkat oszthatjuk meg másokkal, vagy tölthetjük fel saját magunknak, mely elérhetéséhez kapunk egy titkos URL-t. Nem mellékes, hogy a GoogleDocson szerkesztett dokumentumainkat is importálhatjuk erre a kezelőfelületre. A program kiegészítésképpen lehetőséget nyújt arra, hogy audio formátumokkal is együtt dolgozhassunk.

Kezelőfelülete könnyen használható: sokban hasonlít az internetes könyvjelzőkezelőkéhez, például a Diigoéhoz.

A Slideshare-en megosztott publikus dokumentumok között szabadon lehet keresni, böngészni, kommentelni. A nekünk tetsző dokumentumot továbblinkelhetjük Twitteren, Zümmön.

Hátránya kétségtelenül abban rejlik, hogy a regisztráció során sok adatot kér. Üres mezőket nem fogad el, viszont hamis adatokkal megkerülhető, ha nagyon féltjük a magánszféránkat.

Bemutató: Történelem jegyzet (saját)

A másik nagyon hasznos program az EtherPad. Az EtherPad biztosítja a tényleges, valós idejű közös domumentumszerkesztést. Sokszor bosszantó, ha egy csoport ugyanazon a dokumentumon dolgozik, és felülírják egymás bejegyzéseit. Az EtherPad ezt igyekszik kijavítani, a változtatások azonnal látszanak.

Regisztráció nélkül is használható a nyilvános felület, ilyenkor egy linkkel tudunk másokat bevonni a szerkesztésbe. A dokumentum bármikor lementhető, illetve a felületre importálható egyéb bejegyzés (word fájl vagy .pdf). Kommunikációs és megosztási csatornaként is működhet: táblára, felületre kivetítve hasznos segítség az összedolgozásban, tanulásban, munkában.

Az EtherPad hatalmas hátránya, hogy mióta a Google felvásárolta, egyáltalán nem támogatja, hiszen a GoogleWave-et fejlesztik helyette. A regisztrációt befagyasztották (csak a nyilvános felület használható), és nagy rá az esély, hogy a honlapot is hamarosan megszűntetik.

  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Hozzászólás